Cancerorganisationernas nya arbetsfördelning
När närmare 30 år hade gått sedan Cancerstiftelsen och Cancerföreningen 1963 tecknade sitt samarbetsreglemente hade innehållet i det till största del blivit inaktuellt. Cancerstiftelsen var inte längre endast en uppdragsgivande organisation utan den hade blivit, framför allt tack vare dess styrelseordföranden Sakari Timonen, Erkki Saxén och Martti I. Turunen, en viktig finansiär av cancerforskning som även i viss grad stödde utbildning och vård i livets slutskede. Närapå hälften av dess kostnader utgjordes redan av stipendier.
Cancerstiftelsens intäkter från donationer och testament utvecklades positivt i slutet av 1980-talet, likaså intäkterna från redan befintliga tillgångar som i huvudsak bestod av ränteintäkter, utdelningar, hyror och intäkter från försäljning av skog. Även om det i stiftelsens stadgar stod att medlen skulle investeras i säkra och i mån av möjlighet inkomstbringande objekt, hade styrelsen med undantag av några korta perioder inte försökt idka någon aktiv ägarpolitik. Investeringstillgångarna utökades inte för investeringarnas skull, utdelningarna togs ut, aktierna i fondemissioner noterades, obligationslån behölls löptiden ut, fria bostäder såldes på en gång och endast enhetliga skogsfastigheter på över 30 hektar behölls, likaså börsaktier. Aktier i stora banker, framför allt KOP och Föreningsbanken, utgjorde ca hälften av värdet på börsportföljen, den andra hälften bestod av ett flertal börsbolags aktier.
När intäkterna från kampanjen ”Kaikki syöpää torjumaan” visade sig vara så stora att det inte fanns skäl att använda allt på en gång började Cancerstiftelsens styrelse fundera över en utveckling av investeringsverksamheten. Den starka ekonomiska uppgången just då hade väckt en börsiver i Finland som lovade stora vinster för orädda investerare. Stiftelsens styrelse lockades dock inte av börsentusiasternas sirensång utan valde att investera på ett ansvarsfullt sätt. För att behålla sitt goda rykte skulle styrelsen inte försöka maximera vinsten genom riskinvesteringar eller genast sälja de hyresbostäder som den hade fått utan den skulle agera så att man genom allt som gjordes visade att målet med investeringsverksamheten var att skaffa medel för cancerbekämpning och -forskning.
Cancerstiftelsens stipendier ökar till nästan 1,4 miljoner euro.
Antti Kauppila väljs till ordförande för Cancerstiftelsens styrelse.
Risto Johansson, sedan länge professor i strålbehandling och onkologi vid Kuopio universitet och Östra Finlands universitet, var styrelseordförande i Cancerstiftelsen 1991-94. Han var också styrelseordförande för Cancerföreningen i Finland från 1995 till 2004, då Union of International Cancer Centres (UICC) tilldelade föreningen utmärkelsen Global Excellence in Cancer Control.
Även affärslivets representanter i styrelsen, som ofta ingick i ledningen för de stora banker som Cancerorganisationerna använde, som KOP, Föreningsbanken och Skopbank, var positiva till att öka antalet stipendier. För valet av dem ansvarade till en början i huvudsak Voipio, som hade omfattande förbindelser med samhället, och senare hittade bankernas representanter ofta någon bland sina underställda som kunde ta över efter dem. Vetenskapsmännen lärde sig om aktiv användning av pengar bland annat av Sparbanksförbundets verkställande direktör Kalevi Kauniskangas som betonade att man inte skulle vara snål under en god ekonomisk utveckling utan luta sig mot vinden. När antalet stipendier ökades, ökade även antalet donationer.
Vetenskapsmännen trodde inte att trenden kunde förbli gynnsam för evigt, och därför försökte man inte öka antalet stipendier genom att investera mer i börsen. Värdet på Cancerstiftelsens aktier på börsen uppgick 1990 till ca 14 miljoner mark, alltså endast en miljon mark mer än 1987. Cancerstiftelsen ansvarade fortfarande för majoriteten av Cancerorganisationernas förmögenhet, varav ca 70 procent var bunden i lägenheter.
Det försiktiga sättet att sköta ekonomin räddade inte Cancerstiftelsen från den ekonomiska krisen i början av 1990-talet helt utan problem. När dess inkomster minskade till en tredjedel från slutet av 1980-talet och intäkterna från kampanjen ”Estä syövän eteneminen” blev mycket mindre än förväntat sjönk antalet stipendier 1992 till nästan hälften av högkonjunkturårets 1989 nästan 4,5 miljoner mark (nästan 1,4 miljoner euro). Arbetsutskottet som leddes av Folkhälsoinstitutets generaldirektör professor Jussi Huttunen konstaterade i augusti 1992 att eftersom alla samhällssektorer var tvungna att anpassa sig kunde inte heller Cancerorganisationerna undvika detta. Även om Cancerstiftelsens ekonomiska situation redan hade underlättats genom att inte betala det i budgeten noterade bidraget på tre miljoner mark till Cancerföreningen och minska på omkostnaderna, var man tvungen att vidta sparåtgärder. Man fick dock endast släppa ifrån sig egendom om det kunde göras utan att riskera framtida tillväxt. Beslutet ledde till försäljning av lokalerna på Lönnrotsgatan 11 år 1993.
Arbetsutskottets vägval innebar också att man var tvungen att minska antalet anställda vid Cancerföreningen. Personalen som arbetade för centralorganisationen minskade fram till 1995 i sex år med en fjärdedel. Även om den minskade personalmängden delvis berodde på att mängden manuellt arbete tack vare ett effektivt IT-system hade minskat, visade sig lågkonjunkturen genom att nya befattningar inte inrättades och öppna befattningar inte tillsattes.
Som många andra organisationer var man inom Cancerorganisationerna orolig över hur lågkonjunkturen skulle påverka forskningen. Därför ansåg organisationernas gemensamma arbetsutskott 1992 att det inte längre var möjligt att pruta på forskningsanslagen som hade sjunkit till samma nivå som 1988, De behövde höjas igen för att säkerställa kontinuiteten av cancerforskarnas arbete. Förutom forskningen var Cancerstiftelsen och Cancerföreningen oroliga över hur lågkonjunkturen drabbat människorna. Mitt i den värsta ekonomiska nedgången på hösten 1992 öppnade Cancerorganisationerna på förslag av Cancerföreningens överläkare Harri Vertio en nationell gratis telefontjänst Syöpäyhteys-Cancerkontakt. Målet var att öka människors möjligheter att få rätt information om cancersjukdomar samt dess förebyggande, behandling och rehabilitering.
Risto Johansson väljs till ordförande för Cancerstiftelsens styrelse.
Cancerorganisationerna inleder rådgivningstjänsten Syöpäyhteys-Cancerkontakt.
Tjänsten visade sig snabbt nödvändig. Antalet telefonsamtal ökade år för år, vilket ledde till att hundratals samtal årligen blev obesvarade på grund av rusning. För att underlätta situationen slutade man 1994 att marknadsföra tjänsten helt, men ändå ökade antalet besvarade samtal på ett år till ca 1 300. Under 1996 blev situationen så svår att man funderade på att göra telefontjänsten avgiftsbelagd för att säkerställa dess funktion. Till slut blev det inte så utan man valde att bevara tjänsten som avgiftsfri, utveckla den och överföra den till Cancerstiftelsen.
Cancerstiftelsen klarade lågkonjunkturen i början av 1990-talet relativt bra. Sparåtgärder, en stabil ekonomi, goda intäkter från testament och ett kontinuerligt stöd från Thurings stiftelse hjälpte den fram till 1993, då stiftelsens ekonomi snabbt började repa sig. Under 1994 kunde stiftelsen dela ut stipendier för över fem miljoner mark och stödja Cancerföreningen med två miljoner mark. Tack vare tillväxten var Cancerorganisationerna fortfarande bland de sex privata instanser som beviljade mest stöd till kultur och vetenskap.
Prövningen hade dock varit så pass hård att man började utarbeta en ekonomisk grundstrategi för Cancerorganisationerna. Målet var att effektivera framför allt inflödet av donationer och testament samt öka intäkterna från kampanjer och eget kapital. Att öka förmögenheten var inget självändamål utan tanken var att öka den så mycket att det skulle möjliggöra ett jämnt flöde av stipendier som inte skulle påverkas av enstaka år av lågkonjunktur. För arbetet ansvarade i huvudsak organisationernas gemensamma finansutskott som förutom Cancerföreningen styrelseordförande, generalsekreterare och ekonomichef bestod av representanter för de största affärsbankerna. Dess ordförande var 1996–2004 bankdirektör Onni Vuorenmaa som under 1996–2005 även var vice ordförande för Cancerstiftelsens styrelse och också ingick i dess strategiska arbetsgrupp.
År 1995 fick Cancerstiftelsen efter många år en långvarig styrelseordförande, när professorn i radiologi Carl-Gustaf Standertskjöld-Nordenstam ledde den över millennieskiftet fram till 2003. Under hans tid skedde en tydlig förändring i stiftelsens inkomstbildning. När största delen av stiftelsens medel tidigare hade kommit från donationer, bidrag och insamlingar började nu även förmögenhetsintäkterna vara betydande. Cancerstiftelsens finansiella tillgångar uppgick 1996 till nästan 42 miljoner mark, varav ca 37 procent hade investerats i aktier, framför allt i Nokia-, Kymmene-, Orion-, Merita- och Huhtamäki-aktier. Investeringsrådgivarna rekommenderade att öka antalet utländska investeringar, men stiftelsens styrelse tände inte riktigt på det. År 1996 beslutade styrelsen att andelen utländska investeringar som högst kunde vara 10 procent av Cancerorganisationernas nettoförmögenhet, men efter två år uppmjukades beslutet så att andelen som högst kunde vara 50 procent.
Cancerorganisationernas gemensamma utskott, arbetsutskottet och finansutskottet, fastställde i februari 1998 ett reglemente enligt vilket högriskinvesteringar skulle undvikas och huvudvikten fortfarande läggas vid säkra och rationella investeringar. Situationen förändrades dock snabbt under våren efter att Stiftelsen för Cancerforskning hade fått ett stort testamente och kriterierna för utlandsinvesteringar hade mildrats. I juni fick portföljförvaltaren instruktioner om att sälja ca 50 000 Nokia-aktier som gav 17,5 miljoner mark, varav ca 10 miljoner mark kunde investeras i inhemska obligationslån med tillräcklig kreditvärdighet och ca 7,5 miljoner mark i internationella aktier och/eller internationella aktiefonder.
Vid mötet i juni 1998 konstaterades också att intäkterna från Cancerstiftelsens kondoleansadresser enligt samarbetsavtalet från 1963 under flera decennier överförts till Cancerföreningen. Eftersom försäljningen av adresser var det mest kända och äldsta medelinsamlingssättet som den köpande allmänheten förknippade med Cancerstiftelsen, beslutade man att hädanefter att rikta adressintäkterna till Cancerstiftelsen.
Cancerorganisationernas investeringstillgångar ökade betydligt i slutet av 1990-talet. Efter att Cancerstiftelsens finansiella tillgångar 1996 uppgick till nästan 42 miljoner mark (nästan 11 miljoner euro) uppgick de 1999 redan till 62 miljoner mark (ca 15,5 miljoner euro). När antalet investeringsinstrument samtidigt hade ökat betydligt, och inrättandet av euroområdet hade förändrat landsriskerna för investeringar hade finansutskottet en stor press på sig.
Den nya folkhälsolagen ålägger kommunerna att ordna cancerundersökningar.
Cancerstiftelsen beviljar det första storstipendiet.
Carl-Gustaf Standertskjöld-Nordenstam väljs till ordförande för Cancerstiftelsens styrelse.
Som bankman i Cancerorganisationerna
Bankdirektör Onni Vuorenmaa blev medlem i Cancerföreningens och Cancerstiftelsens gemensamanna finansutskott 1994 när hans chef, vice verkställande direktör vid KOP, Veikko Ylitalo fick lämna sin post för att kunna koncentrera sig på att rädda banken. Vuorenmaa upplevde uppgiften som mycket intressant. Alla arbetade professionellt, arbetet präglades av entreprenörsanda med strävan efter resultat. Ansedda och upptagna professorer tog arbetet på allvar. Man räknade inte timmar, även om allt skedde till ett pris av mötesserveringar och reseersättningar.
Vuorenmaa förstod att han hade att göra med de bästa inom cancerområdet så han gjorde bäst i att hålla sig till sin roll som ekonomisk expert, som gick ut på att fråga och ifrågasätta. Han frågade bland annat varför Cancerorganisationerna till varje pris ville konkurrera med privata företagare om ordnande av screening, även om man kunde använt de sparade medlen mer effektivt för forskning och kvalitetskontroll. Alla var inte överens, men även svåra frågor diskuterades sakligt, så även screening av prostatacancer som det rådde delade meningar om.
Vuorenmaa ansåg att det var viktigt att verksamheten och ekonomin var transparenta. Bra riskhantering gällde inte endast ekonomin utan även Cancerorganisationernas image. De skulle värna om sitt anseende, vilket förutsatte granskning av räkenskaperna på CGR-nivå och strikta jävighetsprinciper vid fördelning av stipendier. Förmögenhetsförvaltning och anskaffning av testamenten skulle ske med vederbörlig försiktighet.
Under de 12 år som Vuorenmaa var engagerad i Cancerorganisationernas verksamhet hann han se den betydande vändning som skedde i förhållningssättet till cancer vid millennieskiftet. Ännu i mitten av 1990-talet ville företag inte bli förknippade med cancer som ansågs som något fruktansvärt som ledde till döden. Men redan efter drygt tio år var situationen helt annan. När man började prata om cancer som en sjukdom som allt fler överlevde förändrades företagens attityd. Nu började de också stödja cancerforskning och delta i olika cancerinsamlingar och -kampanjer.
Onni Vuorenmaa, mångårig bankman och vice ordförande i Cancerstiftelsens styrelse, var ordförande i Cancerorganisationernas gemensamma finansutskott 1996-2004.
Styrelsen ökade därför dess befogenheter att ändra på uppdelningen av investeringar mellan olika instrument, men höll fortfarande fast vid beslutet enligt vilket Cancerorganisationerna inte skulle investera i tobaksindustrin. För stiftelsens värdepapper ansvarade i slutet av millenniet Nordea Private Wealth Management.
Tack vare det snabbt ökade antalet stipendier från Cancerstiftelsen blev Cancerorganisationerna efter Sigrid Jusélius Stiftelse den näst största privata stödjaren av medicin i Finland. Eftersom projektet med att sammanslå Stiftelsen för Cancerforskning med Cancerstiftelsen inte hade slutförts i början av 1990-talet återupptogs frågan i januari 1994 efter att Skattestyrelsen hade fastställt Cancerstiftelsen för åren 1993–97 som en stiftelse vars penningdonationer en sammanslutning fick dra av sina inkomster i statsbeskattningen. Eftersom det fortfarande fanns risk för att skattefriheten skulle upphöra 1997 och Stiftelsen för Cancerforskning hade blivit beviljad en motsvarande rätt utan tidsfrist, beslutade man att fortsatt framskrida steg för steg i frågan. Att man i justitieministeriet hade funderat över huruvida det alls var möjligt att sammanslå en så stor stiftelse som Stiftelsen för Cancerforskning talade för denna lösning.
Under 1994 överförde Cancerstiftelsen utdelningen av storstipendiet till sig själv och fortsatte att göra nedskärningar i verksamheten för Stiftelsen för Cancerforskning genom att överföra dess fonder till sig själv. Fram till slutet av 1995 överfördes totalt 23 fonder till Cancerstiftelsen, den fond som inte överfördes var Lääketieteellisen Radio-isotooppiyhdistyksen Tutkimusrahasto i vars förvaltningsnämnd organisationsexterna instanser ingick. Cancerstiftelsen hade nu 47 och Cancerföreningen fem fonder, varav endast Helena och Otto Kankkunens fond stödde forskning medan andra finansierade annat cancerarbete.
När sammanslagningen av Stiftelsen för Cancerforskning med Cancerstiftelsen gällande fonder i huvudsak hade genomförts inleddes igen en ny fas i Cancerstiftelsens och Cancerföreningens samarbete. Nu skulle man försöka nå det gemensamma målet med hjälp av en tydlig arbetsfördelning. Cancerföreningen agerar som patient- och folkhälsoorganisation och Cancerstiftelsen fokuserar på finansiering av cancerforskning. Båda organisationerna var relativt nöjda med hur samarbetet hade utvecklats. Vid Cancerorganisationernas gemensamma arbetsutskotts möte i december 1995 konstaterades att man under åren hade lyckats förnya samarbetsreglementet från 1963 så bra att det inte fanns skäl att revidera det. Det gemensamma arbetsutskottet utsett av Cancerföreningens och Cancerstiftelsens styrelser hade blivit det centrala organet för organisationerna. Arbetsutskottet bestod förutom av båda styrelsernas ordförande och vice ordförande även stipendienämndens ordförande och finansutskottets ordförande eller vice ordförande samt Cancerorganisationernas generalsekreterare.
Arbetsutskottets uppgift var att bereda frågor för styrelsen samt utföra de uppgifter som tilldelats det. Arbetsutskottet beslutade också om anställning och avskedande av andra funktionärer än generalsekreteraren, överläkaren vid hälsoavdelningen och ekonomichefen. Utskottet tog hand om mottagandet, övervakningen och genomförandet av donationer och testamenten på bestämda villkor samt övervakade verkställandet av styrelsernas beslut.
Året 1998 var Cancerstiftelsens 50-årsjubileumsår som firades på samma sätt som under tidigare årtionden, i huvudsak i arbetets tecken. Det firades endast med ett extra ståtligt Cancerstiftelsens symposium, utbildningsdagar för cancersjukskötare och en kurs för kliniska genetiker. Cancerstiftelsen fattade också beslut om att vartannat år belöna en meriterad cancerläkare och cancersjukskötare. De första priserna tilldelades redan år 1998.
Jubileumsåret gav även Cancerstiftelsen en ny stödform, när det i september bestämdes att stiftelsen tillsammans med Birkalands Cancerförening och Tampereen Tuberkuloosisäätiö grundar en femårig donationsprofessur inom palliativ medicin vid Tammerfors universitet. Symtomlindrande palliativ vård var en viktig behandlingsform framför allt för cancerpatienter vars smärtor förvärrades när cancern framskred och den allmänna konditionen blev sämre. I Finland användes starka smärtmedel i mindre grad än i andra europeiska länder, och därför hade Cancerstiftelsen länge talat om hur smärtbehandlingen av cancersjuka var otillräcklig. Stiftelsen började också ordna cancerutbildning för läkare som arbetade både vid hälsocentraler och sjukhus.
Cancerstiftelsen fick under sitt jubileumsår många donationer och testamenten, varav ett som den fick via Stiftelsen för Cancerforskning blev det viktigaste dittills. Hellin Westerholm från Jakobstad som dog 105 år gammal hade en gång skrivit ett gemensamt testamente med sin make Gösta där de donerade bådas förmögenhet till Stiftelsen för Cancerforskning. Förmögenhetens värde, som i huvudsak bestod av Nokia-aktier, uppgick till ca en miljon mark när Gösta Westerholm dog 1975, när Hellin dog 2.4.1998 till över 31 miljoner mark och när den överfördes till Stiftelsen för Cancerforskning hade värdet stigit redan till ca 35 miljoner mark (nästan 8,9 miljoner euro).
Ilpo Huhtaniemi får ett storstipendium på en miljon mark från Cancerstiftelsen.
Cancerstiftelsen fyller 50 år. Cancerstiftelsens jubileumsutskott bildas. Intäkterna från adresserna överförs från Cancerföreningen till Cancerstiftelsen.
Mottagare av utmärkelserna Bra cancerläkare och Årets cancerläkare 1998–2022
1998 ML Kalevi Hyrynkangas
2000 Docent Väinämö Nikkanen
2002 Specialistläkaren i plastikkirurgi Helena Puonti
2004 Överläkare Esa Männistö
2006 Avdelningsöverläkare Marjo Pajunen
2008 Överläkare Paul Nyandoto
2010 Avdelningsöverläkare Tapio Nieminen
2012 Professor Abdel Maiche
2014 Avdelningsöverläkare Kauko Saarilahti
2016 Docent, ansvarsområdeschef Päivi Lähteenmäki
2018 Överläkaren i kirurgi Tora Bäckström
2019 Professor Ulla Puistola
2020 Avdelningsläkare Laura Palanterä
2021 Specialistläkaren i cancersjukdomar Jarkko Ahvonen
2022 Specialistläkaren i cancersjukdomar, docent Siru Mäkelä
Mottagare av utmärkelserna Bra cancerskötare och Årets cancerskötare 1998–2022
1998 Biträdande avdelningsskötare Pirjo Mustonen
2000 Sjukskötare Marita Pukkinen
2002 Sjukskötare Marjatta Saarelainen
2004 Avdelningsskötare Eeva-Maija Nousiainen
2006 Biträdande avdelningsskötare Ulla Ollila
2008 Avdelningsskötare Kirsi-Marja Lähteenoja
2010 Specialsjukskötare Annikki Niskanen
2012 Sjukskötare Ulla Räisänen
2014 Sjukskötare Riitta Hänninen
2016 Sjukskötare Paula Holmela
2018 Sjukskötare Kirsi Nummelin
2019 FD, psykoterapeut på avancerad nivå Florence Schmitt
2020 Sjukskötare Maria Pehkonen och Raisa Similä
2021 Specialsjukskötare och biträdande avdelningsskötare Magdalena Nyvall-Malm
2022 Biträdande avdelningsskötare, sjukskötare Elina Kiviniemi
Stiftelsen för Cancerforskning beslutade att grunda en fond i Hellin och Gösta Westerholms namn för åren 1999–2008 som årligen delade ut ett storstipendium på en miljon mark. Efter 2008 beslutade man att överföra medlen till en dispositionsfond som finansierade stiftelsens verksamhet och endast börja använda kapitalinkomsten från den.
Cancerorganisationerna kunde nu glädjas över att de i början av 1990-talet hade lyssnat på experternas varningar när de funderade över sammanslagningen av Stiftelsen för Cancerforskning med Cancerstiftelsen. Enligt dem var det inte självklart att testamenten som för länge sedan hade donerats till Stiftelsen för Cancerforskning utan problem kunde överföras till Cancerstiftelsen. Nu uppstod inte dessa problem, vilket innebar att den enskilt största donationen dittills för finländsk cancerforskning hamnade rätt.
Glädjen över Westerholms testamente förstärktes ännu mer av det faktum att Cancerstiftelsen på 1990-talet, framför allt tack vare lyckad investeringsverksamhet, kunde stödja cancerforskningen med över 12,3 miljoner mark, alltså mer än någonsin tidigare. Glädjen övergick dock snart till bekymmer när man upptäckte att beloppet som hade delats ut var så stort att den snabba minskningen av stiftelsens inkomster inte räckte till för att täcka det. Därför blev det ekonomiska resultatet för 1999 negativt. Stiftelsens ledning var därför orolig över, förutom Y2K-problemet och övergången till euro som alla befarade runt millennieskiftet, även hur den skulle få ordning på sin ekonomi igen.
En professur vid Tammerfors universitet inrättas för den symptomatiska behandlingen av cancersjukdomar, som är den första av sitt slag i Finland.